Hvorfor velge tøybleier

Tøybleier og plastbleier - hvorfor velge tøybleier
Plastbleier tar mindre plass – tøybleier er litt mer fargerike

Hvorfor velge tøybleier? Tøybleier er miljøvennlig, deilig for babyen, økonomisk – og gøy for foreldre. Med dagens vaskemaskiner og god håndtering av bleiene er dette en hygenisk og ren affære.

Det finnes flere typer tøybleier, felles for alle er at de består av innlegg som suger fuktighet – og et sperrelag som hindrer lekkasjer. Tøybleier vaskes i vaskemaskin etter bruk – og er klar til en ny runde!

Du kan bli positivt overrasket over hvor greit det er å bruke tøybleier!

Hvorfor velge tøybleier #1:

Tøybleier er miljøvennlig:

Et bleiebarn bruker ca 3000-6000 stk bleier i løpet av bleieperioden. Bruk av plastbleiene tilsvarer ca 1 tonn søppel.

Plastbleier må produseres, transporteres og destrueres. Når en ser på dette versus det faktum at en trenger ca 25 +- stk av tøybleier tilsier sunn fornuft at tøybleier er mer miljøvennlig.
De 25 tøybleiene må også produseres, transporteres og destrueres, men kan brukes av flere enn ett bleiebarn.
Bruk av vaskemaskin er gjerne anti-tøybleiers store mot-miljøargument. Det er viktig å kjøre full maskin, og lufttørke. I Norge bruker vi også mye «ren energi», så vaskemaskinargumentet holder ikke.

Hvorfor velge tøybleier #2:
Tøybleier er deilig for babyen:

Tøybleier er laget av tøy, og sperrelaget er laget av «pustende» ull/PUL. Tøybleier føles naturlig og deilig mot babyen hud, og puster. En viktig forskjell fra plastbleier, som ikke puster og inneholder ulike kjemikalier/lotion/osv.
Tøybleier må byttes hyppigere enn plastbleier, og bidrar sikkert også til økt lufting av babystumpen.
Mange som har bleiebarn som sliter med utslett får anbefalt å bytte til tøybleier.

Hvorfor velge tøybleier #3:
Tøybleier kan være økonomisk:

Tøybleier er ofte en engangskostnad hvor en handler inn 25 bleier pluss/minus med tilbehør (våtposer, bambusrull/rispapir, o.l) Kostnaden kan være på et par tusen til flere tusen. Eller svært lite om en strikker eller kjøper bleiene brukt på finn.no
Det kan være økonomisk lettere å spre bleiekostnadene over flere år – slik en gjør med plastbleier. Men den totale kostnaden på plastbleier er høyere enn på tøybleier. Så på lang sikt kan tøybleier som bleievalg til baby lønne seg.
Mange kommuner har tøybleieordning og subsidierer fra 500- 1250,- kr på tøybleiekjøp. Mange helsestasjoner deler også ut gratisprøver på tøybleier til din baby. Sjekk om din kommune har et slikt tilbud.

 

Hvorfor velge tøybleier #4:
Gøy for foreldre:

Dette er selvsagt en individuell opplevelse, men siden en får tøybleier i så mange fine farger og mønstre og ikke minst merker – er det mange som får sine favoritter til babyen, slik en også kan få med klesplagg. Sånn sett er tøybleier mer gøy enn plastbleier.

Også er det gøy å slippe søppelberget og den dårlige samvittigheten som kan følge med. I en verden hvor vi er mer og mer miljøbevisste er det en fin start på livet å ikke lage mer søppel enn nødvendig.

Med plastbleier lagrer en bæsjen i huset en periode før den hives i søpledunken ute. Med tøybleier går lorten i do med en gang.